16 січня 2014 р.

Харчування і хвороби

Харчування і хвороби




Західні суспільства пропонують своїм громадянам найбільш різноманітну, чисту і доступну їжу за всю історію людства. Але це створює нові проблеми, включаючи серцеві захворювання, ожиріння, діабет (пов'язаний в деяких випадках з надмірним споживанням вуглеводів) і розлади травлення, пов'язані з нестачею клітковини. Перерахуємо хвороби, пов'язані з харчуванням.



Атеросклероз, що викликається високим споживанням насичених жирів.


 Куряча сліпота, яка може викликатися недоліком вітаміну А.


 Запалення мови може бути результатом дефіциту вітамінів групи В.


 Кровоточать ясна можуть бути ознакою цинги - нестачі вітаміну С (який руйнується курінням).


 Висипання, свербіж, хворобливе лущення і розтріскування шкіри можуть вказувати на вітамінну недостатність.


 Ожиріння є результатом переїдання. Воно може призводити до ускладнення подиху, головних болів і серцевих захворювань.


 Розм'якшення кісток може вказувати на рахіт, викликаний недоліком вітаміну D.


 Втрата рухової здатності ніг може бути ознакою бери-бери (нестача вітаміну В, або тіаміну).


Ниркові камені можуть формуватися в результаті недостатнього прийому рідин.


 Жовчні камені пов'язані з жирною дієтою.


 Цироз печінки викликається надлишком алкоголю.


 Запор і геморой часто є наслідком браку клітковини в раціоні.


 Біль у ступнях може бути ознакою нестачі вітаміну В12.



Концепція збалансованого харчування сильно змінилася за останні 20 років, так як дослідження зробили революцію в знаннях про їжу і харчуванні. Принципи здорового харчування будуть викладені нижче, але перегляньте також наведені вище таблиці вітамінів і мінералів. Втім, нові відкриття в найближчі роки, без сумніву, будуть продовжувати змінювати картину.



Споживання вуглеводів американцями варіює від 250 до 800 грамів в день. Приблизно дві третини цієї кількості утворюється з крохмалю, а інше - з цукрів - сахарози, використовуваної як підсолоджувач, і лактози з молока.