16 січня 2014 р.

Як приготувати фаршировану рибу в духовці: рецепт з фото


Фарширована риба з горіхами, цілком запечена в духовці - прекрасне частування до будь-якого свята. Це ситне і оригінальне блюдо, яке напевно сподобається гостям.


Фарширована риба - традиційне блюдо азербайджанської кухні, її зазвичай подають на застілля в честь весняного свята (Новруз).


Найкраще для даного рецепта брати кутум, яку також називають каспійської білою рибою або воблою. Як правило, її можна знайти в будь-якому рибному магазині або на ринку. Однак, навіть якщо ви не знайдете білої риби, то можна легко замінити її морським або річковим окунем, пеленгас або будь-який інший рибою досить великого розміру (як на фото).


Час приготування - 45 хвилин.


Фарширована риба з горіхами


Інгредієнти для фаршированої риби в духовці



  • 1 велика риба - 2-3 кг., Випотрошена і очищена від луски. Голову риби не відрізуйте

  • 1 велика цибулина, дрібно нарізана (для начинки)

  • Полчашки подрібнених волоських горіхів (для начинки)

  • 5-6 великих слив, очищених від кісточок або дрібно нарізаних, або 1 \ 3 чашки свіжих зерен граната (для начинки)

  • 1 чайна ложка солі (для начинки)

  • 1 \ 4 чайної ложки меленого чорного перцю (для начинки)

  • 1 \ 2 чайної ложки солі (для поливання)

  • 1 \ 4 чайної ложки меленого перцю (для поливання)

  • Сік половини лимона (2-3 столові ложки) (для поливання)


Як приготувати фаршировану горіхами рибу в духовці: покрокова фото інструкція




  • Промийте рибу під холодною водою і промокніть насухо паперовим рушником. Натріть всередині і зовні сіллю і перцем. Розігрійте духовку до 180C. Використовуючи ложку, заповніть порожнину риби начинкою з волоським горіхом.


  • За допомогою дерев'яних шпажок, закріпіть розріз на череві риби. Також ви можете зашити його грубою ниткою. Покладіть рибу на деко і полийте зверху лимонним соком. Якщо ви зашили черево ниткою, можете викласти рибу швом вниз - так ваше блюдо буде виглядати ефектніше. Якщо ж ви використовували шпажки, укладіть рибу на бік. Запікайте при температурі 180 градусів приблизно 45 хвилин - поки верх не підрум'яниться.


  • Перекладіть рибу на блюдо сервіровки і видаліть шпажки або нитки. Прикрасьте її шматочками лимона або зернами граната. Подають страву з гарніром з рису і з гранатовою пастою наршараб (пасту подають в окремому посуді). Також перед подачею акуратно розріжте рибу таким чином, щоб усередині кожного шматочка була начинка.



В азербайджанській національній кухні смажена або запечена риба подається з особливою гранатовою пастою, яка називається наршараб. Наршараб являє собою гранатовий сік, загустевший і потемнілий на повільному вогні. Гранатовий сік не обов'язково робити самим - він продається в пляшках в будь-якому супермаркет. Шматочки готової риби перед вживанням занурюються в цей соус. Однак, якщо ви не хочете готувати наршараб, то його можна легко замінити свіжовичавленим лимонним соком.


Заправка для риби називається левенгі. Вона складається з трьох основних компонентів: волоські горіхи, цибулю і кисла паста, яка виготовляється зі слив. Замість свіжих слив можна використовувати сушіння або зерна граната (або їх поєднання). Також деякі додають родзинки - він надає страві солодкість. Все залежить від ваших смакових уподобань.


Якщо в рибі вам попалася ікра, то можете змішати її з сумішшю для фарширування - так страва вийде ще більш смачним.