16 січня 2014 р.

Що приготувати з червоної і чорної смородини на зиму, рецепти заготовок

Що приготувати з червоної і чорної смородини на зиму, рецепти заготовок


Масло з чорної смородини зі спеціями і сироп-конфітюр - ці дві десертні заготовки можна приготувати одночасно.



Мова йде не про олію на жиру, а скоріше про різновиди джему. Але він, звичайно, куди більш корисний і дієтичний, ніж справжнє масло, і чудово йде в якості основи для солодких бутербродів або як добавка до печива. А сироп, отриманий при виготовленні масла, стане прекрасною добавкою до десертів або просоченням для коржів.



Вам потрібно:



- 1,5 кг ягід;

- вода;

- 700 г цукру;

- 200 г кукурудзяного сиропу (обов'язкового його, там є крохмаль);

- терта лимонна кірка (від одного лимона цілком);

- лимонний сік (двох невеликих лимонів).



А також спеції:



- половина чайної ложки мускатного горіха;

- чверть чайної ложки гвоздики.



1. Вимийте і переберіть ягоди.



2. Покладіть трохи більше кілограма смородини в каструлю і залийте 100 мл води. Придушіть всі ягоди товкачиком для картоплі (можна використовувати і блендер, але краще - роздавлені ягоди) і поставте каструлю на вогонь.





3. Кип'ятіть суміш 5 хвилин, поки більша частина соку не вийде з ягід.





4. Процідіть масу через сито і відкладіть м'якоть. Можете покласти її в мішечок і залишити стікати над мискою з соком.





5. У вас має набратися приблизно 0,5 л соку. Якщо не набралося, вичавіть м'якоть ще раз або додайте трохи води.



6. Всю решту м'якоть, без соку, покладіть назад в каструлю. Додайте залишок чорниці (та, яка була не тиск), засипте зверху 400 р. цукру, половину лимонного соку і додайте всі спеції, а також терті лимонні кірки.



7. Поставте суміш на повільний вогонь і варіть, помішуючи і не накриваючи каструлі, в перебігу 4-5 годин. Не забувайте при помішуванні знімати суміш лопаткою і зі стінок, інакше вона може прикипіти.





8. Вимийте і парою стерилізують банки та кришки до них.



9. Поки масло готується, зробіть в окремій каструлі сироп із решти води і цукру.





10. Додайте смородиновий сік, кукурудзяний сироп і решту лимонного соку, і вилийте їх в киплячий сироп.



11. Зменшіть полум'я і варіть 15-20 хвилин, поки сироп не стане дуже густим.



12. Вилийте сироп в банки, закрийте і пастеризують їх (протягом 10 хвилин). Потім закатати.



13. Весь цей час масло продовжувало варитися. Перешкодьте його ще раз. Щоб перевірити готовність, викладіть маленький шматочок на тарілку - якщо навколо нього немає рідини і він не тече, при цьому зберігаючи консистенцію трохи підталого масла, то все готово.



14. Розлийте масло по банках і пастеризують так само, як сироп. Засукайте.





Мармелад з червоної смородини та малини



Візьміть рівну кількість малини і червоної смородини, а цукру - трохи менше, ніж дасть їх загальна кількість (наприклад, на 1 кг ягід - 900 г. цукру); а також води і трохи лимонної кислоти (порошку). Крім того, вам знадобляться формочки для мармеладу.



Вимийте ягоди і переберіть їх, а потім покладіть в каструлю. Залийте водою - не доверху, тільки так, щоб вона закрила ягоди. Варіть до розварювання ягід, а потім протріть на дрібному ситі. Ви отримаєте сік з м'якоттю. Уварюють його на повільному вогні, додавши цукор і лимонну кислоту. Весь час помішуйте і знімайте утворюються пінки протягом приблизно 40-50 хвилин.



Потім розлийте суміш у формочки і залиште застигати на 12 годин при кімнатній температурі. Форма брусків мармеладу залежатиме від форми, в яку його залили.



Після того, як він застигне через вказаний час, наріжте на шматочки зручного розміру і посипте їх цукром. Мармелад готовий. Зберігати його краще всього в картонній упаковці, кульку або коробці, при кімнатній температурі.