16 січня 2014 р.

Як маринувати персики на зиму: фото рецепт маринованих персиків

Як маринувати персики на зиму: фото рецепт маринованих персиків


Персики завжди сприймаються як солодкість, а заготовки з ними - як десерт, обов'язково з сиропом. Але це не завжди так: мариновані і солоні персики теж дуже смачні, хоча їх смак своєрідний, він коливається між кисло-солодким і пряним. Їх можна використовувати як гарнір, а можна їсти самих по собі.



Рецепт маринованих персиків



Візьміть:

- персики (1 кг);

- цукор (трохи більше 200 г);

- гвоздику (10 шт);

- оцет (6%, 100 мл);

- вода;

- 1 паличку кориці.



Опустіть попередньо вимиті персики в крижану воду, а потім обіллєте їх окропом, - для того, щоб швидко зняти шкірку. Швидше за все, надрізати не доведеться - шкірка лопне сама і легко очиститься.



Остудіть всі фрукти.



Розріжте їх, видаліть кісточку, наріжте - зазвичай ріжуть на четвертинки, але якщо у вас великі персики, можна розрізати кожну четвертинку ще навпіл.

Простерилизуйте банку. На дно покладіть спеції: гвоздику і корицю (останню найкраще розламати, а не класти паличкою).



Покладіть персики в банки - досить щільно, але не вдавлюють їх один в одного.



Приготуйте маринад: підігрійте воду з цукром, так, щоб він розчинився. Влийте оцет. А потім залийте маринад в банку і закрийте її.



Пастеризують банку, поставивши її в гарячу воду (тримайте там близько 40 хвилин). Після цього переверніть і дочекайтеся, поки заготівля охолоне.



Якщо ви вирішили маринувати персики цілком, не витягуючи кісточку (для такої заготовки потрібні маленькі плоди і великі банки), пам'ятайте про те, що зберігати їх довго може бути небезпечно. У персикових кісточках міститься речовина, саме по собі нешкідливе, яке організмом людини розкладається на кілька, і в тому числі - синильну кислоту. Кількість цієї речовини в кожній кісточці дуже мало, але при закатку і боргом витримуванні воно переходить в м'якоть і сироп в банку.

Не зберігайте таку заготовку, з кісточками, більше року, і прокип'ятіть м'якоть і краще зовсім вилийте сироп, якщо все ж передержали цілком закочені персики.



Персики, мариновані з прянощами



Основні прянощі для маринування на зиму персиків за цим рецептом - корінь імбиру, ямайський перець (він же - запашний) і пряна гвоздика. Всі ці спеції закладайте цілком: варіант в порошку не підійде.



Гострими персики не будуть - весь цей набір спецій використовується скоріше в десертах або для напоїв, наприклад, в глінтвейні або деяких типах варіння кави, - але пряними - так.



Вам потрібно:

- персики;

- цукор (цукру беріть половину від ваги персиків. В принципі, це рецепт для 2 кг персиків, але кількість спецій для меншої кількості всього іншого можна залишити те ж, смак і запах буде помітніше);

- гвоздика (1 столова ложка);

- запашний перець (1 столова ложка);

- корінь імбиру (невеликий шматочок);

- палички кориці (стільки ж, скільки імбиру);

- цедра лимона (з половини лимона).



Ще вам знадобиться маленький мішечок з натуральної тканини (можна взяти муслін), в якому будуть варитися подрібнені спеції - щоб їх шматочки не потрапили в маринад.



Бланшируйте персики (тобто потримайте їх у крижаній воді, а потім обіллєте окропом, як в першому рецепті), і розріжте на четвертинки.

Подрібніть цедру лимона.



Приготуйте маринад: розчиніть цукор в оцті. Потім роздавите всі спеції (але не подрібнюйте в кавомолці), покладіть в мішечок, зав'яжіть його і додайте в каструлю.



Покладіть туди ж всі шматочки персиків і варіть - до розм'якшення, але не разваривания. У заздалегідь простерилізовані банки викладіть спершу тільки самі персики. Потім закип'ятіть залишився в каструлі маринад, поки він не стане густим. Дістаньте мішечок зі спеціями.



Залийте маринад в банки до верху і закатати їх.